Friday, 5 August 2016

Shopee Beauty Addicts Box

Assalamualaikum.


How's life guys? Well, I have 30 more days left before going back to KL and face the reality. As always I'm gonna miss Sabah like crazy (oh, and home too) because I will only return home in 2017. Going back to the topic which I put into the title of this post, since I entered university I had developed the addiction of online shopping. When I shop online the urge to purchase more is somehow something that I cannot resist. I always ended up buying crap things that I don't need or didn’t plan to buy.  



Recently, I found this amazing online shop which is currently has a free shipping program until 31st August. Don't ever tell me you guys haven't heard about it! It's called Shopee. You guys should check it out by downloading Shopee apps in your smartphone.

The first item I got from Shopee was this beauty addicts box which I got it for free. Yay!! Because, who doesn't love free stuff  ?? The item came with this super cool box!  




It so good to see Shopee has it own beauty box. So, let's jump right into it and see what is in the box.


I received 5 products from Shopee which were three masks, one facial cleansing foam product and one shampoo sample from Kracie. All the products from Japan and Korea and I never heard anything about the brand. Also, I haven't try out the products yet so I'm just gonna makes a brief review based on the description printed on the products. So yeah. Let's get started !! 


Actually, I have no idea what was printed on the product because its all in Japanese. I learnt Japanese in second semester in university and got A+ for it, but for now I only can read hiragana and katakana without knowing the meaning of the words. haha. I'm not familiar with Kracie brand but some said it's a well-known skin care and hair care brand in Japan. huh..


Oh, looks like another Japanese product. These are sample of shampoo and conditioner from Kracie too. I go through my shampoo pretty fast so it's always nice to have some backup even I will never know when I'll try these out. Its all printed in Japanese too. hmm


Finally, got some Korean masks called Cettua (sound really weird to me). I have never actually heard the brand Cettua but turns out it’s actually a Korean brand. I haven't used these mask yet, but the description definitely has got me intrigued! This mask claims that it have no parabent, no fragrance and no pigment. Can't wait to try it out!

So, this is the end of my entry. Thanks for reading lovelies!

Thursday, 28 July 2016

Tahun satu dah habis!

Assalamualaikum.

     Maka dengan ini saya ingin mengumumkan bahawa "I'm no longer a first year student".. Yeahhh. haha. Dua semester di MJIIT boleh dikatakan mencabar sebab saya bukanlah jenis manusia yang sukakan cabaran. Well, I hope I'm not the only one. Saya akui mungkin itu adalah salah satu daripada kelemahan saya TAPI saya sedang berusaha untuk memperbaikinya. 

     So, hari ni saya nak share antara pengalaman yang best sepanjang menjadi pelajar tahun satu di Universiti Teknologi Malaysia KL.


1. KLCC


     Masa first time datang KL, benda yang first sekali kitorang buat adalah pergi KLCC. haha. Nampak tak betapa excitednya datang KL. Masa ni baru habis orientasi yang tidak dinafikan cukup memenatkan. Dahlah sepanjang 4 bulan cuti lepas matrik kerja kumpul lemak ja. 



Saya masih ingat lagi masa nak beli tiket ni saya tak bawa matric card . Yelaa tak tau pun matric card dekat universiti ni ada guna. Tapi abang kaunter tiket tu bagi juga student price . ngehee. Satu lagi, masa nak beli tiket ni adalah satu kumpulan tourist dari Indonesia yang tegur saya. Saya yang tengah blur pun layan jaa. Rupanya dorang minta tolong beli tiket sebab kalau ikut harga tourist memang mahal. Waktu tu memang tak tahu apa nak buat. Saya beritahu dorang saya dah beli tiket jadi tak boleh beli lagi nanti kena syak. Tapi dorang paksa juga . Punyalah geram masa tu. Memaksa betul. Lastly, saya pergi ja berbaris lepas tu cakap yang tidak boleh sebab nak tunjuk mycard. Lepas tu kitorang blah laju-laju.. hahaa 



2. Broga hill

     First time dengar Broga hill ni bunyi macam dekat oversea ja. Tapi, realitinya dalam malaysia ja rupanya. Perjalanan untuk hiking Broga hill start dari pukul 3 pagi lagi. Masa tu memang gelap gelita laa. Mula-mula tu memang rasa excited tapi tak sampai 10 minit ya Allah semputnya. Macam nak berhenti ja separuh jalan tapi mana sanggup kena tinggal dalam keadaan gelap macam tu.




     Dan yang paling tak boleh blah boleh pulak termuntah di pertengahan jalan. haha. Memang rasa penat dan mual gila masa tu. Mungkin makanan yang saya makan belum hadam lagi kot. maybe. Tapi, lepas muntah rasa lega gila lepas tu baru boleh hiking laju-laju. 

      Kitorang sampai dekat puncak bukit broga sebelum subuh, lepas tu terus cari tempat landing. Nampak batu besar terus gigih nak panjat padahal sebelum tu bukan main penat lagi. haha. Bila duduk ja atas batu tu Ya Allah segarnya angin sambil dengar lagu dan tunggu matahari terbit walaupun tak nampak sebab waktu tu jerebu tahap kritikal.

3. Pembentukan JKM

JKM ataupun Jawatankuasa kolej Mahasiswa ni memang saya tak pernah terfikir untuk join pun. But, I want to challenge myself to be a better person. Saya tak pernah bagus dalam leadership dan saya sedar yang saya tak begitu tertarik dengan hal-hal yang berkait rapat dengan organisasi. Maybe I am the type of person that like to be free. Yaa I'm a FREE SPIRIT kinda person!

I don't really like talking in front of people with my sabahan loghat. Nah, don't get me wrong. I proud of my sabahan loghat but I REALLYYYY HATE when people laughing at me and saying that the way I talk sound like INDON. Tapi, lama kelamaan saya dah terbiasa. I'm used to it. hmm


Part of JKM, Its a spectacular experience.

4. MAG 2016



Malam Apresiasi Gemilang 2016 yang bertemakan konsep Garden merupakan dinner pertama saya di UTM. Semua orang kalau sebut dinner ja pasti akan terfikir pasal baju-baju glam yang akan dipakai oleh setiap orang ketika dinner. Also, they will curious on who will be the prince and the queen of the night? I had a great night tho but it not something that I look forward in University. I really don’t mind sitting at room on a dinner night and just reading a book. 

  


5. A short Getaway to nowhere !



Ini adalah salah satu daripada plan yang kurang menjadi. Kitorang plan nak pergi Skytrex di Shah Alam tapi apa boleh buat rupanya perlu book dulu sebab memang selalunya full. Kecewa dengan hajat yang tidak kesampaian kitorang pun start merayau tanpa hala tuju. haha

We were happy!
I-CiTy Shah alam. Snowalk!





6. City Explorace KL'16



This was another great experience for me. City explorace ni lebih kurang macam running man laa. Penat dia hanya tuhan yang tahu.. haha. Cabaran untuk program ni memang mencabar. Kami diuji daripada pelbagai aspek. Kekuatan stamina tu memang amat diperlukan kalau nak join city explorace. Ada satu aktiviti tu kami disuruh menjual fridge magnet kepada orang ramai dekat kl sentral. Malu gila, Nasib baik ada juga orang nak beli dengan harga RM 5 pula tu. 

Kumpulan kami dapat nombor 4. Lagi satu ahli kumpulan saya memang semuanya saya tak kenal aka STRANGER. But,we were okay! Dua orang tu foreigner dari Pakistan dan Nigeria. I forgot their name already. What a sad brain of me. Hmm


7. Pemantapan JKM (Pulau pendidikan, Perak)




Ini mumgkin adalah aktiviti terakhir saya sebagai JKM, maybe. Lepas ni mungkin saya tak join JKM lagi. Mungkin laa. People always change their mind and maybe I will change mine too. Tapi probability untuk saya join JKM lagi adalah 2 percent ja.




Thanks guys for all the memories. You might think I am a coward. But I just cannot continuously forcing myself doing something I don't really enjoy. Everyone is different. That is a part of the beauty of being human.

JKM 15/16

8. New friends



Posing apakah .. hahaa


Yours truly... 
Me.